top of page

Over winterblues en lichttherapie

Stemmingsklachten tijdens de herfst, de winter en het voorjaar kunnen worden onderverdeeld in de mate van ernst namelijk de winterdepressie (Seasonal Affective Disorder SAD) en de mildere variant de winterblues (Subsyndromal Seasonal Affective Disorder S-SAD). De behandeling van winterdepressie behoort tot het vakgebied van de arts. Mensen die last hebben van deze problematiek komen tijdens de winterperiode vrijwel tot niets.


Winterblues
De ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland met winterblues zijn niet ziek maar hebben wel klachten. Deze problemen zijn identiek aan winterdepressie maar minder ernstig. Verschijnselen als somberheid, neerslachtigheid of depressie treden bij winterblues niet op.
De voornaamste klachten van winterbleus zijn:


  - veel slapen - soms zelfs meer dan 14 uur per dag
  - veel eten - met name koolhydraatrijk voedsel, gewichtstoename
  - prikkelbaarheid, vermoeidheid


De verschijnselen vangen vaak aan tijdens de herfst, verhevigen in de winter en verdwijnen in de loop van de lente.


Het menselijk lichaam is gemaakt om overdag te functioneren en ’s nachts te slapen. Zodra het ’s avonds donker wordt, gaat het lichaam melatonine aanmaken. Dit hormoon veroorzaakt een slaperig gevoel. Melatonine is bovendien een antioxidant. Je kunt het vergelijken met vitamine C, maar dan vele malen sterker. Het hormoon vervult dus ook een belangrijke herstelfunctie tijdens de slaap. ’s Ochtends, zodra het licht wordt, gaat het lichaam cortisol produceren. Dit hormoon zorgt er juist weer voor dat we makkelijker wakker worden en uitgerust en energiek kunnen opstaan. Het ritme van de afgifte van melatonine en cortisol is bij veel mensen verstoord tijdens de herfst, winter en lente. Hierdoor ontstaat, zoals boven beschreven, mogelijk een ontregeling van het biologische (dag/nacht) ritme dat met name van invloed is op de slaap en op de stemming.  De oplossing voor de verstoring in de 'donkere maanden' moet  worden gezocht in de vergroting van de hoeveelheid licht. Omdat het hormoon melatonine ´s nachts moet worden aangemaakt en tijdens de ochtend door het licht wordt onderdrukt denkt men dat bij mensen met winterdepressie en winterblues dit dag/nachtritme is ontregeld door een te lage hoeveelheid licht overdag. Lichttherapie reguleert op een kunstmatige wijze de natuurlijke productie van melatonine en herstelt daarmee het dag/nachtritme.


Om het hormoon melatonine te onderdrukken moet het licht op het netvlies in de ogen vallen. Netvlies is zenuwweefsel en zeer gevoelig voor beschadiging. Daarom is het van het grootste belang dat er zeer goede en veilige apparatuur wordt gebruikt.  De kleurtemperatuur en intensiteit van het licht zijn essentieel voor een goed resultaat. Bij LichttherapiePoli.nl in Tilburg gebruikt men uitsluitend professionele apparatuur die voldoet aan de Richtlijn voor Medische Hulpmiddelen (Medical Device Directive MDD).

​

In relatief korte tijd is lichttherapie een reguliere behandelmethode geworden binnen de gezondheidszorg. In het bijzonder de problemen die optreden in de donkere periode van het jaar kunnen zeer effectief worden behandeld met licht. Echter de problemen zijn vaak mild en de centra die de behandeling aanbieden zijn hoogdrempelig en onnodig stigmatiserend. Daarom is het goed dat Dynamic Lighting Consultancy  lichttherapiepoli.nl opent waar mensen kunnen beschikken over veilige en effectieve lichttherapie en waar men in een aangename omgeving aan een oplossing kan werken. Lichttherapie kan ook worden gebruikt voor de behandeling van huidziekten, verbetering van het slaap/waak ritme en voor het optimaliseren van sportprestaties. Neem hierover gerust contact met ons op.

 

​"Ook de omgeving heeft opgemerkt dat ik meer energiek over kom en positiever ben."​

Jan Willem, 48

bottom of page